Livskrise

At opleve en livskrise gennem et langt liv er ikke usædvanligt. Det er du helt sikkert ikke alene om, så hvis du spørge dig selv “Hvorfor skal livet være så svært” og du føler, du er i en livskrise eller ligefrem en identitetskrise, er det helt normalt.

Det betyder dog ikke at du ikke har brug for hjælp til at komme ud af det svære eller din krise.

Definition på en livskrise

Psykriatrifonden definerer  en livskrise, som de former for kriser, som sker i forbindelse med ændringer i den enkelte persons liv.

En livskris er eksistentiel. Det betyder, at det er en krise, som er knyttet til det faktum, at vi i livet ikke kan undgå alle dets op- og nedture.

Kriser i dit liv opstår ofte i samspil med andre mennesker og de valg, vi tager eller ikke tager.

Du kan opleve livskriser:

  • Når dit liv eller det som sker i dit livet lige pludselig ikke giver mening.
  • Når du oplever at der sker store og måske uventede forandringer i dit liv.
  • Når du føler dig fastklemt i en position, som du ikke kan komme ud af.
  • Når de projekter du sætter i gang mislykkes.
  • Når du har lagt låg på dine følelser for længe.
  • Når du lukker dig for meget af for omverdenen.
  • Når  du lader andre tage de svære beslutninger for dig.

En krise i dit liv kan f.eks. udløses af dødsfald, skilsmisse, fyring, skoleskift eller når du bliver pensionist, men kan også opstå uden umiddelbare ydre forandringer, som en identitetskrise. Det er ofte en kombination af indre og ydre livsvilkår.

Livskriser fylder meget i livet og på mange planer.

Livskrise - få hjælp

Livskrise som vendepunkt

Livskrise, som vendepunkt

Krise betyder forandring eller vendepunkt. Livskriser er en del af dit liv, det er noget, både du og jeg oplever før eller siden. En livskrise kan opstå i alle aldre og  i forskellige faser af dit liv.

Kender du det at du spørg dig selv “Hvorfor skal livet være så svært?” :

  • Måske kender du fornemmelsen af, at du ikke er helt der, hvor du ønsker at være?
  • Du kan måske godt mærke, at noget er galt, men du tør handle på det eller du ved måske ikke, hvordan du skal handle.
  • Måske har du i lang tid ikke været glad for din skole, dit uddannelsessted, din uddannelse eller dit arbejde.
  • Måske er du blevet pensionist og  du ved ikke, hvad du skal stille op, med al den tid , du lige pludselig har til rådighed.
  • Måske knirker dit parforhold lige rigeligt, efter at der er “gået hverdag i det”.
  • Måske er du helt grundlæggende i tvivl om, du har valgt den rigtige vej i livet.

Det er meget individuelt, hvordan du og jeg reagerer i en krisesituation – uanset om du i forvejen er psykisk sårbare, eller om krisen  udløser psykiske problemer og svære følelser.

Kriser i livet skal ikke undgås

Prøv ikke at undgå livskriser, men bliv i stedet for bedre til at accepter, håndtere og lære af dem.

Kommer du godt igennem en krise i dit liv kan du komme styrket ud på den anden side.

Så være klar til din næste krise i dit liv og tackle den. For kriser i livet er ikke noget, du selv vælger fra eller til. De er en naturlig del af livet.

Vi kommer i livskrise mange gange i vores liv, men du skal huske, at det, der gør dig stærkere som menneske er, at du får lov til at opleve krisen, får lov at gennemleve den og ikke mindst får lov at opleve, at du godt kan overleve en livskrise.

Livskrisen kan føre til et positivt vendepunkt i dit liv.

Livskrise skal håndteres

Du skal dog være opmærksom på,  at håndteres en livskris ikke, kan det føre til angst, depression eller anden psykisk sygdom.

Men du må ikke miste håbet, med den rette hjælp og støtte kan krisen give menneskelige erfaringer og modenhed, som kan bruges i livet fremover.

Nogen gange skal denne hjælp være af professionel karakter.

Livskrise - få hjælp

Traumatisk krise og livskrise

Traumatisk oplevelser som livstruende sygdom, dødsfald, sorg, svigt og utroskab,  fører til de alvorligste livskriser.

En sådan livskrise opstår typisk ved pludselige og uventede vanskelige ydre belastninger, der ofte er akutte og voldsomme situationer.

I psykologisk sammenhæng bliver ordet krise, oftest brugt i betydningen af at komme i en situation, som overstiger ens mestringsevne, dvs. når vi får følelsen af, at vi ikke formår eller evner at håndtere den situation, vi er i.

Ved disse traumatisk oplevelser er der ofte brug for professionelle og husk på det er aldrig flovt at bed om hjælp, det viser bare at du er et menneske.

Livskrise symptomer

En begyndende livskrise eller en livskrise kan spottes ved nogle af disse symptomer:

  •  At du føler dig slået ud af kurs.
  • At du føler dig rystet i dine grundvold.
  • At du føle dig rystet på din sjæl.
  • At du føler dig  mere o g mere modløs.
  • At du føler dig utrøstelig.
  • At du føler dig trist.
  • At du føler meningsløshed.

Identitetskrise

En livskrise kan føre til en identitetskrise.

En identitetskrise hvor der lige pludselig opstår en stor afstand, forskel eller disharmoni, imellem din indre identitet og din ydre identitet. En identitetskrise, hvor du oplever en følelse af ikke vide, hvem du i virkeligheden er.

En identitetskrise, medføre at du føler du dig overvældet af de ændringer, der sker i dit liv. Dette gør at du måske har følelsen af  at hele din person eller identitet står på spil og at alt skal revurderes og du skal finde dig selv på ny.

Hvorfor skal livet være så svært?

Spørg du også nogen gange dig selv: “Hvorfor skal livet være så svært?

Der er desværre ingen der går igennem livet uden at møde “bump på vejen”, det er et livsvilkår. Både du og jeg kan f.eks. blive ramt af ulykker, sygdom eller død. Mennesker vi holder af kan blive ramt. Dit og mit liv kan ændres på et øjeblik, f.eks hvis vi udsættes for fyringer, indbrud, overfald eller mobning.

Så når du spørge dig selv “Hvorfor skal livet være så svært?” – så er svaret “Fordi livet er svært, besværligt, ofte fyldt med udfordringer og problemer”. Det at opleve en livskrise er en del af det at være menneske. Livskriser oplever du ganske enkelt, fordi du lever livet.

Du bliver dog bedre og bedre til at tackle livet, krisen, det besværlige og udfordrende jo mere du øver dig på det. For jo mere du øver dig jo mere erfaring får du til at håndterer en kommende livskrise. Du får også mere og mere tiltro til at du kan tackle en ny livskrise og selv om “tunnelen føles lang, kan du se der er lys for enden”.

Dog kan du altid på lavpunktet i en livskrise blive angst for at miste grebet om selve livet, føle intet giver mening, og have svært ved at se en god fremtid for sig. Det er også helt naturligt. Det er måske også her du kan få brug for professionel hjælp.

Stop de gode råd!

Det er ofte fristende, når mennesker der står os nær er i krise at give gode råd eller løse problemerne for dem. Dette kan dog bliver en bjørnetjeneste på den lange bane, for når du løser problemerne for en anden, fratager du personen ansvaret for sit liv.

Dette uanset om de nære er dine børn, forældre, venner eller kollegaer.

Konsekvensen af  det kan blot ende med at give de kriseramte nogle andre kriser.

De kommer måske til at føle, de ikke bliver taget alvorligt, føle at de er for sårbare og nemme at slå ud af kurs, eller de bliver endnu mere i tvivl om, hvad de vil med livet.

Spørg og lyt i stedet for!

Hold ud at mennesker der står dig nær er i en krise og i steder for at løse krisen, så lyt og spørger ind til, hvad der er galt.

Derefter skal du lade den kriseramte selv tage den endelige beslutning om, hvad de vil gøre for at komme videre.

Du kan selvfølgelig altid anbefale professionel hjælp.

Du skal dog kun tage over, hvis et menneskes livskrise er så dyb, at personen er til  fare for sig selv. Her skal du sammen med den kriseramte søge professionel hjælp.

Brug for hjælp ved en livskrise?

En krise i dit liv rokker ved den kriseramtes tilværelse og kan aktivere tidligere kriser og konflikter. Det er dog individuelt, hvordan en livskrise opleves af den enkelte, i hvilken grad den belaster og hvor god den enkelte er til at håndtere en livskrise.

Støtte fra familie, venner mm. har også stor betydning for, hvordan man tackler krisen. Nogle gang er dette dog ikke nok og den kriseramte har brug for professionel hjælp og støtte fra en terapeut.

Så hvis du er ramt af en livskrise eller nogle af dine nære har brug for professionel hjælp til at komme over en livskrise, så tøv ikke med at kontakte mig og jeg vil hjælp med at komme over livskrisen, gennem livskrisens faser og komme godt og klogere videre i livet.

Klientoplevelse ved hjælp til at komme over livskrise

Klientoplevelse ved hjælp til at komme over livskrise

Jeg er meget taknemmelig over jeg faldt over netop dig, Annette, i min søgen efter hjælp, da jeg oplevede en livskrise.

Det du har gjort, har hjulpet mig meget på min vej til at komme ud af den krise, jeg stod i.

Jeg kunne hurtigt mærke en forandring inde i mig selv, og jeg har aldrig haft det bedre, det vil jeg gerne sige dig tak for.

Jeg vil give dig mine varmeste anbefalinger. Tak for hjælpen…

Malene Pedersen, 38 år

Klientoplevelse ved hjælp til at komme over livskrise

Klientoplevelse ved hjælp til at komme over livskrise

Jeg er meget taknemmelig over jeg faldt over netop dig, Annette, i min søgen efter hjælp, da jeg oplevede en livskrise.

Det du har gjort, har hjulpet mig meget på min vej til at komme ud af den krise jeg stod i.

Jeg jeg kunne hurtigt mærke en forandring inde i mig selv, og jeg har aldrig haft det bedre, det vil jeg gerne sige dig tak for.

Jeg vil give dig mine varmeste anbefalinger. Tak for hjælpen…

Malene Pedersen, 38 år

Kontakt mig

Er du interesseret i en gratis livskrise introsamtale eller vil du gerne booke tid til en session?

Du kan altid kontakte mig på telefon 51195955 (ved at ringe eller sende en sms), på e-mail ab@heartcompany.dk eller via min kontaktformular.

Vil du gerne vide mere om priser og antallet af behandlinger, du skal regne med ved en livskrise, så kan du læse meget mere om det her.