Inspiration om at være venlig

Jeg tror venlighed betaler sig – Hva’ tror du?

Der kommer pludselig en rollator trillende ud foran mig. Jeg stopper op 1 meter fra rollatoren og kikker til siden.  Her ser jeg en gammel dame stå vaklende ved sin hoveddør, med et helt desperat blik i øjnene. Fra hendes hoveddør er der to trappetrin ned ud mod fortovet. Jeg står ud af min bil, griber fat i rollatoren på vejen, kører den tilbage over fortovet hen til den gamle dame ved trappestenen. Hun siger helt  forvirret ”Den slap fra mig”. Jeg svarer ”Ja, men her har du den igen”. Hun svarer ”Findes der virkelig stadig venlige mennesker?”

Tankevækkende – at den gamle dame kunne blive så overrasket over at møde venlighed og hjælpsomhed. Og jeg spørger mig selv: “Er vi blevet så selvoptagede, at vi har glemt det essentielle i vores liv?”

Nemlig: AT VÆRE VENLIG OVERFOR HINANDEN.

Husker du at være venlig?

Hvad mener du? Husker du at være et venligt medmenneske for de mennesker du møder på din vej? – Kendte såvel som ukendte. Et hjerteligt medmenneske, der udviser venlighed mod fremmede,. Et medmenneske, der tager medansvar, ikke kun for din egen trivsel, men også for andres. Eller er vi alle blevet så selvoptagede og egoistiske, at vi har nok i vores eget?

Venlig

Er der forskel på ægte eller stratetisk venlig?

Kender du godt det? at du kan mærke når andre er ægte eller de blot er strategisk venlige?

Dem, der er ægte venlige udstråler ligesom en varme omkring sig, har en blødere “aura” deres øjne udstråler glød og lys og de udstråler oprigtighed og virker autentiske. Hvor imod dem der er strategiske virker mere kolde, mere neutrale i deres udtryk og nogen gange virker de overdrevne overvenlige.

Hvad vil det sige at være ægte eller strategisk hjertelige?

Ægte venlighed er den, hvor den der er hjertelig ikke har til hensigt at opnå noget ved at være hjertelig. den kommer lige fra hjerte og er uspoleret og uselvisk.

Strategisk venlighed, er derimod den, hvor den der er venlig, er det for at opnå noget, som navet siger er den strategisk og udspekuleret. Den er for egen vindings skyld, for selv at opnå noget. Den positive hensigt bag er rettet mod dem selv og ikke naturlig og fra hjertet, men mere fornufts præget.

Så der er virkelig en stor og en betydelig  forskel mellem ægte og strategisk hjertelighed.

Venlighedsundersøgelse

Nogle psykologer ved University of Sussex, har forsket og analyseret hjernescanninger fra over 1.000 mennesker, der har taget rare beslutninger.

Disse forskere var i stand til at skelne mellem to typer venlighed: den ægte også kaldt altruistisk og  den strategisk og selviske.

Undersøgelsen afslørede, at selv om strategisk hjertelighed gør at belønningsområderne i hjernen er mere aktive, fandt undersøgelsen noget unikt ved ægte venlighedshandlinger.

De fandt ud af,  at det at være venlig uden hensigt om personlig gevinst eller vinding ,ikke kun aktiverer hjernebelønningsregioner, det aktiverer også andre hjerneområder  Det betyder, at når du handler venligt uden håb om at vinde noget til gengæld, vil din hjerne aktivere mere og på andre måder. Den vil aktiverer empati og dette vil kunne skabe mere trivsel.

Det vil sige at det er hensigten bag hjerteligheden,  der gør en forskel. Ikke kun i hjernen på den der er hjertelig , men også i den der modtager hjerteligheden, da et ægte knus og ægte ord, der kommer fra hjertet får dig til at føle dig ægte værdsat og gør at du trives bedre.

Ubetinget hjertelighed løfter dig!

Den ægte venlighed virker på sammen måde som betingelsesløs kærlighed. Når det kommer fra et rent hjerte og uden betingelse, løfter den og styrker selvværdet. Det skaber trivsel både for den som udøver den og hos den, som modtager den.

Hvor i mod den strategiske kan føre til følelsen af mindreværd. Jeg er kun noget værd, når en anden  af selviske grunde opnår  noget. Jeg er ikke værdigfuld, bare fordi jeg er mig.

Venlig

Hjertelighed og trivsel

Kan det at være venlig kurerer mistrivsel?

Du ved sikkert – der findes desværre rigtig mange mennesker, som mistrives. Jeg spørger mig selv: Kan det ikke være anderledes? Kan vi ikke gøre bare en lille forskel og kurerer mistrivsel ved at være ægte venlig eller i det mindste mindske mistrivsel. Ja, ganske simpelt ved at vise lidt mere hjertelighed overfor hinanden? Ved at vise venlighed mod fremmede?, altså de menneske vi ikke kender, men som vi møder i vores hverdag, f.eks. i supermarkedet, i trafikken, når vi tanker, henter pakker mm.

I min klinik kommer der dagligt mennesker, både børn, unge og voksne, som mistrives af mange forskellige årsager. Generelt for dem alle gør deres mistrivsel dem mere sårbare. Når de møder uvenlighed, vrede, brok, skæld ud eller ligegyldighed, aktiveres deres sårbarhed og de belastes yderligere. Denne belastning går ud over både deres ydeevne og trivsel. Mon ikke det er sådan hos alle os andre også?

SÅ her er min opfordring: VÆR SÅ VENLIG AT VÆRE VENLIG!

Venlig

Hvad betyder det at være venlig?

For at være ven- lig betyder vel bare at forsøge at opføre sig, som en ven, uden vi nødvendigvis behøver at være venner. Vi kan faktisk godt praktiserer venlighed mod fremmede.

Godhed smitter

Jeg er helt sikker på , at det at være hjertevarme smitter. Hvor vil det være fedt, hvis vi kan skabe en ægte venlighedskultur.

Venlig

Hvad er vensomhed?

Vensomhed er et nyt ord eller begreb , som Anne Søgaard har opfundet. Nogle mennesker faldt for ordet med det sammen, andre hadede det, synes et var et nyt og unødvendigt ord. Jeg synes personligt, at det er et super genialt ord.

Annes definition på vensomhed er :

Vensomhed er når vi sammen tager ansvar for den gode stemning, så alle føler sig set, mødt, forstået og anerkendt.

Er vensomhed en ny kultur?
  • En kultur hvor vi alle, uanset om vi er børn, unge og voksne er medskabere af :
  • En kultur, hvor vi taler pænt til hinanden og om hinanden
  • En kultur, hvor hver især tager medansvar for den gode stemning
  • En kultur hvor vi er nysgerrige prøve at forstå hinanden og hinandens bevæg grunde.
  • En kultur, hvor vi acceptere at andre har en anden mening, holdning og adfærd end en selv.
  • En kulture, hvor vi er enige om at det er ok at være uenige.
  • En kultur, hvor venlighed mod fremmede, er en naturlig måde at opføre sig på
  • En kultur, hvor en fremmedet, betragtes som et menneske, der ikke er blevet en ven endnu.
  • En kultur, hvor vi behandler og opføre som vi ville have gjort overfor en ven.

Ja, hvorfor ikke. Lad os dog øve os i at være medskaber af denne ægte kærlige og hjertevarme kultur, hvor den gode stemning og trivsel kommer i højsæde helt naturligt. Uden at tænke vi behøver over det, men forbi vi har gjorte det til en rar og god vane.

Venlig

Godhed smitter

Jeg er helt sikker på , at det at udvise ægte godhed og være hjertelig smitter og vil være med til at skabe mere trivsel uanset hvilke sammenhænge, vi befinder os i.

Ensomhed er et kæmpe problem i dagens Danmark. Det har i mange år handlet om , hvad det enkelte barn, den enkelte unge eller den enkelte voksne selv kan gøre for at blive en del af fællesskabet. Men det enkelte mennesker menneske kan ikke selv komme ud af ensomheden.

Mistrivsel er et også et kæmpe problem i dagens Danmark specielt hos de unge.

Jeg er overbevidst at en nem og enkel måde at skabe mere trivsel og mindre ensomhed er, når vi alle hjælpe hinanden med at blive en del af fællesskabet og bliver en del af venlighedskulturen. Det kan vi gøre, ved at gøre alle mennesker, vi møder på vores vej til vigtige, ved at møde dem hjerteligt, sende den et smil, komme med en rar bemærkning. Større og mere behøver det ikke at være, bare det komme fra det rette sted, nemlig hjertet.

Jeg er sikker på at den gamle dame med rollatoren, jeg startede med at fortælle om. Jeg er sikker på, at da hun igen gik indtil sig selv igen, med hendes rollator sikkert i hånden, mærkede mere glæde indeni uanset, hvor lidt eller hvor meget glæde, hun havde følt, inden hun mødte mig.

For hendes oplevelse af at der stadig væk findes venlig mennesker  i verden, kan kun skabe trivsel, om ikke andet så i et dejligt og rart øjeblik. Det kan jo også være, at jeg var det eneste menneske at hun talte med den dag. Hvem ved? Hvis jeg var det, så er jeg da mega glad for den gode gerning og den rare snak vi havde.

Så husk små gode gerninger gør en forskel for trivsel og følelsen af at være en del af noget.

Ha en fantastisk dag med en masse ægte venlighed.
Tror på det smitter 🙂

Hjertelig hilsen
Annette

vær venlig

Kontakt mig for hjælp

Er du interesseret i en gratis introsamtale eller vil du gerne booke tid til en session?
Du kan altid kontakte mig på telefon 51195955 (ved at ringe eller sende en sms), på e-mail ab@heartcompany.dk eller via min kontaktformular.

Vil du gerne vide mere om priser og antallet af behandlinger, du skal regne med, så kan du læse meget mere om det her.

Blogindlæg