Overtænkning – Vil du have et trick til at overtænke mindre?

Der har været mange skriverier om at Danmark er verdens lykkeligst land. Jeg føler mig ikke altid lykkelig, af og til bliver jeg påvirket af mine omgivelsers negative fokus, sindsstemning, kritik og brok. Det være sig uanset om det kommer fra nogle jeg ikke kender, bekendte, venner eller mine allernærmeste.

Det til trods for, at jeg i bund og grund godt ved at denne negativitet ikke har noget med mig at gøre, får den mig nogle gange til at sætte gang i min overtænkning, jeg begynder at tvivle på mig selv og tænke: ”jeg er ikke god nok”, ”jeg slår ikke til”, ” jeg gør det ikke godt nok”. Kender du det?

Jeg kan også meget nemt komme til at sætte min egen overtækning i gang ved at tvivle på, om jeg er god nok? uden jeg synes, der er nogen speciel grund til lige at tænke det lige i det øjeblik. Kender du også det?

Overtænkning

Hvad betyder overtænkning?

Overtænkning er en mental tilstand, som vi alle sammen kan opdage at vi befinder os i. Det er en tilstand, hvor uanset om det er dig eller mig der overtænker, så gennemgår vi disse tanker igen og igen, på sammen måde, som når vi sætter et musik stykke på rapid.

Vi kan overtænke om alle mulige ting, vores arbejde,  økonomi, familie,  sygdom, os selv og måske specielt hvad andre tænker om dig eller hvad de siger eller du tror de siger om dig, hvad  andre kritiserer dig for eller brokker sig over.

Negativ Overtænkning om dig selv kan karakteriseres ved, at du lader dine tanker om dig selv kredse om én bestemt ting, mens alt andet falder i baggrunden. Det kan føles som om de negative tanker om dig selv bare kører i ring i en negativ cyklus og bliver til en masse katastrofetanker og du kan forestille dig de værst tænkelige scenerier.

Overtænkning

Når Overtænkning føre til katastrofetanker

Når jeg får al den negative overtænkning,  om mig selv. Kan det føre til yderligere katastrofetanker om mig selv, som trykker mit selvværd længere og længere ned.  Det gør mig bestemt heller ikke til en, der tænker jeg er en del af dem , der gør at jeg bor i verdens lykkeligste land. Kender du det?

Ofte er det katastrofetanker, som rigtig sætter gang i tankerne om:, “Hvad tænker de andre mon om mig”.

eller katastrofetanker, som ” Hvad hvis mine kolleager, klassekammerater, kollegaer finder ud af , at jeg slet ikke er så god , som de går og tror.

Kender du det? at tænke den  slags katastrofetanker om dig selv, der gør at du forstiller dig, at nu bliver du afsløret, du bliver “fundet for let”, for dum, for utroværdig og jeg kunne blive ved.

Overtænkning

Hvordan ved man om man Overtænker?

Der er en række symptomer, som du kan genkende, når du overtænker.
Symptomer på overtænkning er:
Når du mærker en masse uhensigtsmæssige bekymringstanker.
Når du mærker angst, når du bliver bange for at du ikke er god nok eller det du gør ikke er godt nok.
Når du bliver handlingslammet.
Når du bliver trist over og ked af dig selv.
Når du mistrives.
Når dit selvværd er lavt.
Det er alt sammen symptomer på overtænkning. Du føler, du ikke bare lige kan stoppe, fordi du har følelsen af  at du ikke har kontrol over tankerne.

Overtænkning

Overtænkning og lykke

Negativ overtækning om mig selv , gør mig ofte ulykkelig og ked af det.

Det får mig endda nogle gange til, at tænke kommer jeg da aldrig til at mærke lykke.

Hvad er lykke egentlig?

Lykke kan være svært at definerer, da det er en subjektiv følelse, der varierer fra menneske til menneske. Lykken beskrives dog ofte som en tilstand af velvære og tilfredshed. Vi håber alle på at være lykkelige, uden at være bevidst om, hvad lykke er for for lige netop mig/dig.

Hvad gør dig lykkelig?

Vi kommer ofte til at sammenligne vores egen lykke eller manglen på samme, med andres lykke. Vi kommer til at sammenligne os med andre, selvom vi jo er så forskellige. Vi glemmer at vi er værdifulde i os selv, uden at skulle præsterer eller være lige som de andre. Vi glemmer, hvad det er lige præcis gør mig/dig glad og lykkelig.

Når vi glemmer det, er det overtækningen får en stor mulighed for at gå i gang.

Overtækningen går i gang inden vi når at mærke efter , hvad der lige præcis gør dig eller mig lykkelig.

Overtænkning

Hjælp til overtænkning – tricket

Jeg vil gerne dele med dig, mit trick til hjælp til overtænkning – altså overtænke mindre.

 Tricket kommer her.

Når jeg begynder min overtænkning –  minder jeg mig selv om:

AT DET JEG TÆNKER, DE ANDRE TÆNKER OM MIG, ER DE VÆRSTE TANKER, JEG TÆNKER OM MIG SELV

Når det er mine egne tanker, der er de værste, kan jeg jo ændre på dem – jeg siger ikke, det er nemt, NEJ, hjælp til overtænkning, det kræver en ihærdig indsats fra min side. MEN, det er trods alt min tankegang, så det er også mig, der kan tage ansvar og arbejde med at ændre min tankegang.

Hvis du vil vide, hvad jeg gør, og hvad min hjælpe til overtænkning er, så læs videre, måske finder du ud af, at det også er det du gør eller at du gør det på en helt anden måde, som er rigtig for dig. Du kan også vælge at lade dig inspirere! Du bestemmer.

Hjælp til Overtænkning model:

Når de negative / værste tanker om mig selv kommer, følger jeg følgende trin:

1. Jeg accepterer at tanken kom (dunker ikke mig selv i hovedet, nej sender fantastisk mig selv en kærlig tanke)
2. Jeg observer tanken – og siger til mig selv ”Er det sandt ? at jeg ikke slår til… Kan jeg virkelig vide at det er sandt?… Hvad hvis jeg vender tanken om og tænker det modsatte, at jeg slår til.. hvad så?”
3. Jeg fokuserer på den nye tanke (at jeg slår til..) og tænker på en situation, hvor jeg havde den tanke og lader den oplevelse og følelse det giver fylde inde i mig.

Pludselig føles alt bare meget bedre.

Overtænkning

Fra overtænkning til at tænke konstruktivt

Med det nye fokus bliver jeg i stand til konstruktivt og med ro indeni, at se den situation, jeg befinder mig i. Jeg ser den i et mere konstruktivt perspektiv uden at lad den kommer ud af proportion.

Hermed er mit fokus flyttet fra negativ til at tænke mere konstruktivt, dermed bliver mit fokus flyttet fra noget som hæmmer mig, til noget der støtter mig.

Jeg føler mig straks lidt lykkeligere, mere tilfreds og jeg kan bedre rumme negativiteten. Både den negativitet fra andre men så sandelig også den fra mig selv . Det er ligesom,  at jeg  sætte tingene i en ny og bedre ramme.

Hvis du bare synes, det er for svært at gøre selv, så kan du have brug for hjælp fra en ven eller måske professionelle hjælp til at vende fokus.

Overtænkning

Verdens lykkeligste land – mindre kan også gøre det

Jeg øver mig hver dag og mærker at jeg bliver bedre til (og hurtigere) til at vende negative tanker. Bliver bedre til at tænke mere konstruktivt, og jeg gør det for min egen skyld, for at jeg kan trives bedre.  Jeg tager ansvar for min egen trivsel.

At jeg så også ved, at når jeg trives, føler jeg mig tilfreds og mere lykkelig, SÅ ER JEG også bedre til at smitte dem, jeg omgås positivt, det er jo bare lige som at putte en ekstra appelsin i turbanen.

Så kan jeg tænke “Er jeg en af dem, der gøre mit land til Verdens lykkeligste land? Det ved jeg nu stadigvæk ikke, men mindre kan måske også gøre det”.

For kan vi være lykkelige hele tiden? Næ, Nok ikke, men glimtvis og vi kan øve i at få bugt med både overtænkning og katastrofetanker. Specielt dem om os selv, så vi i stedet for kan styrke vores selvværd, selvtillid og trivsel.

Vi kan også øve os i IKKE at lade andres brok og kritik fylde, hverken indeni dig eller mig. Den må de beholde selv, for den er jo hverken din eller min.

Hjertelig hilsen
Annette BøgstrupOvertænkning

Kontakt mig for hjælp til overtænkning

Er du interesseret i en gratis introsamtale eller vil du gerne booke tid til en session?
Du kan altid kontakte mig på telefon 51195955 (ved at ringe eller sende en sms), på e-mail ab@heartcompany.dk eller via min kontaktformular.

Vil du gerne vide mere om priser og antallet af behandlinger, du skal regne med, så kan du læse meget mere om det her.

Blogindlæg

Trivsel

 Trivsel, Mistrivsel og Mental sundhed Rigtig mange ...

Trivsel

 Trivsel, Mistrivsel og Mental sundhed Rigtig mange ...