Kan man “vende den anden kind til” og tilgive for meget?

Har lige læst et interview med skuespilleren Bodil Jørgensen i ISSUU. (Du ved hende, fra “Badehotellet”, fra Nørregade bolcher og “Fucker med mit grundvand” reklamerne. Den Bodil Jørgensen, som blev kørt ned af en traktor for nogle år siden brækkede alle ribben, kraveben og en del andre ben)

I interviewet beskrives det, hvordan hun gang på gang lader sig “udnytte”. At hun ikke kan sige nej til mennesker. At hun gang på gang lukker mennesker ind til mad, omsorg, hjælp og snak.

Hun bliver spurgt, ”er der ikke folk der udnytter dig?

“Jo, men ikke uden, jeg synes, jeg ved det. Jeg “vender gerne den anden kind til”. Jeg føler mig ikke som offer. Jeg skal nok komme videre. Og en dag finder de ud af, at det ikke var i orden”.

Vend den anden kind til

Vende den anden kind til eller tage hævn

Det satte tankerne i gang hos mig. For ofte tror jeg, ”når nogen udnytter os”, at vi har tendens til at spille martyr eller blive offer. Vi kommer til at tage det personligt, vi laver vores egen overbevisning om, at vi mister noget af vores værdighed. Vi kommer til at føle os mindreværdige. Får måske lyst til at hævne os, tænker .

Jeg er DOG af den faste overbevisning at der ikke er nogen, der kan tage vores værdi og værdighed fra os, uden at vi selv tillader dem det.

Vend den anden kind til

Vende den anden kind til med værdigheden i behold

Netop derfor bliver Bodils ord om at “vende den anden kind” til, så rigtige for mig og jeg tvivler på, at jeg kan “vende kinden til for tit”, NÅR BARE jeg inderst inde:
• Ved at jeg uanset hvad, er et værdigt og værdifuldt menneske.
• Ved at det ikke er mig, der er problemet, men at problemet er selve udnyttelsen.
• Ved at det er den der udnytter mig, som har problemet.
• Ved at jeg trods udnyttelsen ikke bliver offer og at problemet skal blive ved sin rette ejermand, indtil vedkommende er klar til at gøre noget ved sit problem.

Vend den anden kind til

Nogen udnytter andre

Misforstå nu endelig ikke at jeg synes, det er OK at udnytte andre mennesker.

Nu er det desværre bare realiteten, at der er mennesker, der har behov for at udnytte andre. Derfor synes jeg bare, det er vigtigt ikke at blive ramt personligt eller på sit selvværd, når det i bund og grund ikke har noget med mig at gøre eller dig, hvis det er en af os, de udnytter.

Med det i mente tror jeg ikke på at hverken du eller jeg kan “vende den anden kind til” for mange gange.

Jeg tror på, at en dag bliver den, der udnytter / bagtaler/ bedrager / snyder / taler usandt måske klar over, hvad det er vedkommende har gjort – men vedkommende skal jo netop selv være klar til at se det og til at turde se på sig selv.

Om de nogensinde bliver klar til det, kan jeg jo ikke vide, men jeg ved, at i mellem tiden kan jeg give mig selv den kærligheds gave at tilgive.

Vend den anden kind til

Selvværd og vende den anden kind til

Før jeg bevidst begyndte at styrke mit selvværd, var det meget svært for mig at ”vende den anden kind til”.

Jeg var nok mere tilbøjelig til at tænke, det tilgiver jeg aldrig. Med det mener jeg, at jeg var tilbøjelig til at tage det sagte eller gjorte personligt og kræve retfærdighed. MEN MEN MEN er det ikke sådan alle krige starter? Når vi gør os lige så “små”, “dumme”, “magtsyge” som dem , der udnytter os? Når vi gør os selv til offer.

Før jeg tilgav,  og blev bevidst om , hvad det at tilgive betyder. Var det også svært “at vende den anden kind til”.

Vend den anden kind til

Hvad betyder det at tilgive? og vende den anden kind til

Du spørg måske dig selv? Hvad vil det sige at tilgive og hvad giver det mig at tilgive?

Tilgivelse er ikke for den andens (krænkens) skyld. Tilgivelse er en gave du giver dig selv, som ændre hvordan du har det indeni og gør dig fri af selve udnyttelsen.

Tilgivelse er en frigørelse af livsenergi, der er bundet i vrede, skyld, skam og følelsen af at føle dig såret, forurettet og at blive udnyttet. En livsenergi, der så længe du ikke har tilgivet, ikke kan bruges til kærlighed, glæde og liv.

Tilgivelse er for din egen skyld, fordi du ikke længere vil lide og betale prisen for andres gerninger og udnyttelse af dig.

Vend den anden kind til

Er tilgivelse at glemme? og ydmygt vende den anden kind til?

NEJ – At tilgive er ikke at glemme, at anerkende eller undskylde det som er sket. Det er derimod at anerkende sin egen sårethed og så give slip på den, sammen med byrden af vrede, afsky og alle andre uhensigtsmæssige følelser.

Tilgivelse er baseret på forståelse og er IKKE det samme, som at accept eller at glemme udnyttelsen eller det som er sket. Hvis du glemmer, kan du ikke lærer af dine oplevelser. Derimod kan du ved at udvise forståelse lærer og blive klogere af det du har oplevet.

Vend den anden kind til

Tilgivelse er at forstå, hensigten

I tilgivelsen vil du lære at forstå hensigten bag den sårende adfærd og skiller hensigten fra selve adfærden. Det er den sårende adfærd, som er en overtrædelse af dine grænser og den skal du beskytte dig selv imod, ved at sætte grænser og det gøres bedst med et åbent hjerte og ved at” vende den anden kind til”.

Når du forstår hensigten, kan du lærer af situation, slippe det som skal slippes og trække energien ”hjem” til dig selv igen. Bruge energien til at sætte grænser og mærke kærlighed, glæde og liv.

Når du tilgiver vil du mere og mere mærke at det er dig selv der styre dit sind og dermed også bestemmer, hvad og hvem du vil bruge din energi på. Så bliver det så let at “vende den anden kind til”.

Vend den anden kind til

Tilgivelse, ressourcer og værdighed

Når du tilgiver vil du mere og mere mærke at du har de ressourcer, der skal til for at være tro og god mod dig selv.

Tilgivelse vil mere og mere give dig følelse af fred og frigørelse, så du kan komme videre med kærlighed til dig selv.

Nu er jeg blevet meget bedre til at vende den anden kind til og kan mærke, at selvom jeg tør “vende den anden kind til”, kan jeg sagtens bevare min egen værdighed og hviler mere i mig selv og stadigvæk vide, hvad der er vigtigt for mig og efterlever det.

Hvad med dig? Blev du inspireret til at “vende den anden kind til” , tilgive og bevare din egen værdighed?

Venlig hilsen

Annette BøgstrupVende den anden kind til

Kontakt mig

Er du interesseret i en gratis introsamtale for at blive bedre til at vende den anden kind til og samtidig bevare din egen værdighed eller vil du gerne booke tid til en session?
Du kan altid kontakte mig på telefon 51195955 (ved at ringe eller sende en sms), på e-mail ab@heartcompany.dk eller via min kontaktformular.

Vil du gerne vide mere om priser og antallet af behandlinger, du skal regne med, så kan du læse meget mere om det her.

Blogindlæg