Angst behandling

Angst behandling kan hjælpe dig, som lider af angst. Hjælpe med at håndtere, reducere eller eliminere symptomer på din angst og selve angsten.

Formålet med angst behandling

Angst kan manifestere sig som en uhensigtsmæssig angst, det kan være overdreven bekymring, frygt, panikanfald eller fysisk ubehag mm., Hvis du er i tvivl om, det du oplever er angst. Kan du læse, hvad jeg har skrevet om angst. Klik på angst.

Formålet med angst behandling er at afhjælpe og reducere både selve angsten og symptomerne, men også at give dig både værktøjer og strategier til selv hjælp til angst og håndtering af angst på længere sigt.

Alt sammen for at forbedre din livskvalitet.

Angst behandling kan variere afhængigt af typen og sværhedsgraden af angsten. Noget kan du gøre selv, altså selv hjælp til angst andet skal der professionel behandling af angst til.

Når der skal professionelle hjælp til behandling af angst. Består behandling af angst ofte af en kombination af psykologisk terapi, psykoedukation, livsstilsændringer og selvhjælpsstrategier og i nogle tilfælde også medicinsk behandling.

Angst behandling ved annette Bøgstrup

Her kan du først læse om de forskellige selv hjælp til angst strategier.

Hvad kan du selv gøre – selv hjælp til angst

Der er faktisk utroligt meget du selv kan gøre for at minimerer din angst. Jeg vil her give 5 gode råd mod angst? og fortælle hvad selv hjælp til angst giver dig!

Kort 5 gode råd:

1. Før dagbog

2. Træn Vejrtrækningsteknikker

3. Praktiserer Meditation

4. Praktiserer mindfulness

5. Deltage i hjælp til angst støttegrupper

Mine gode råd mod angst i dybden

Her kan du læse mere uddybende om din egen selv hjælp til angst og hvad det det kan give dig at praktiserer denne selv hjælp til angst

1. gode råd mod angst – Føre dagbog:

At føre dagbog, når man har angst, kan være gavnligt af flere årsager, som jeg vil beskrive for dig her:

Stressreduktion:

Din dagbogsskrivning giver en måde, hvor du kan bearbejde og frigøre dine bekymringer, som har hobet sig op i løbet af dagen.

Ved at skrive dine tanker ned kan du “tømme” dit sind, hvilket ofte kan mindske angst.

Forståelse af mønstre:

Ved at skrive regelmæssigt dagbog kan du begynde at identificere udløsere og mønstre for din angst.

Dette kan hjælpe med at forstå, hvilke situationer der forårsager mest ubehag, og dermed muliggøre en bedre håndtering.

Følelsesmæssig bearbejdning:

Din dagbogsskrivning kan fungere som en sikker måde at udtrykke følelser på, som du måske ikke deler med andre. At sætte ord på dine følelser hjælper ofte med at nedtone deres styrke og skabe klarhed.

Positiv selv refleksion:

Din dagbog kan også bruges til at skrive om positive oplevelser og succeser, som ofte overses, når du har angst. Dette kan fremme en mere balanceret selvopfattelse og understøtte din personlige vækst.

At skabe kontrol:

Angst kan ofte føles ukontrollerbar, men at skrive om dine tanker kan give en følelse af struktur og kontrol, da du på den måde, aktivt bearbejder dine bekymringer og følelser.

Dagbogsskrivning er således en enkel, men effektiv måde at håndtere og reducere angst på gennem selvrefleksion og følelsesmæssig frigivelse ved angst behandling.

2. gode råd mod angst – Vejrtrækningsøvelser:

Der findes rigtig mange vejrtrækningsøvelser, her er en af de øvelser jeg ofte bruge til mine klienter:

En håndfuld luft – vejrtrækningsøvelse

Knyt din hånd

Fokusere på din vejrtrækning

Åben din ene hånd

Ånd ind

Hold vejret 2-3 sekunder

Ånd ud samtidig med at du bøjer en finger

Tag din anden indånding

Hold vejret 2-3 sekunder

Ånd ud samtidig med at du bøjer næste finger

Forsæt indtil hele hånden er lukket

Sid med hånden lukket og iagttag din tilstand

Fokusere på din vejrtrækning igen, stadigvæk med lukket hånd

Ånd ind

Hold vejret 3-4 sekunder

Ånd ud dobbelt så lang tid som indåndingen og ret en finger ud

Ånd ind

Hold vejret 3-4 sekunder

Ånd ud dobbelt så lang tid som indåndingen og ret endnu en finger ud

Forsæt til alle finger er rette ud igen/ hele hånden åben

Sid med hånden åben og iagttag din tilstand

Hvorfor skal jeg lave vejrtrækningsøvelser?

Vejrtrækningsøvelser er effektive ved angst behandling af flere årsager:

Aktivering af det parasympatiske nervesystem:

Når du trækker vejret dybt og langsomt, aktiverer du kroppens parasympatiske nervesystem, som er ansvarlig for “rest and digest”-responsen.

Dette hjælper med at sænke pulsen, reducere blodtrykket og berolige kroppen, hvilket mindsker følelsen af angst.

Øget ilttilførsel til hjernen:

Din angst kan føre til hurtig og overfladisk vejrtrækning (hyperventilation), hvilket forstyrrer ilttilførslen til hjernen.

Vejrtrækningsøvelserne sikrer en mere stabil og dyb vejrtrækning, som hjælper med at genoprette en sund iltbalance i kroppen, hvilket kan berolige dit sind .

Opmærksomhed og mindfulness:

Ved at fokusere på din vejrtrækning i øjeblikket skaber du en form for mindfulness, hvor man skifter opmærksomheden fra negative tanker og bekymringer til sin krops rytme. Dette kan bryde den mentale cyklus af angst

Muskelafslapning:

Angst kan ofte føre til spændinger i kroppen. Når du trækker vejret dybt og langsomt, får du også mulighed for at slappe af i musklerne, hvilket yderligere reducerer kroppens stressreaktioner

Disse kombinerede faktorer gør vejrtrækningsøvelser til en enkel og kraftfuld metode til at reducere både fysiske og mentale symptomer på angst. Du kan finde mange flere vejrtrækningsøvelser, hvis du søger på nettet.

3. gode råd mod angst – Meditation

Meditation hjælper med at reducere angst ved at påvirke både dit sind og din krop positivt.

Sådan starter du:

  • Sæt dig i en stol eller på din seng. Du behøver ikke at sidde i en klassisk meditationsstilling på gulvet.
  • Luk øjnene, og tæl dine indåndinger 10 gange. Begynd derefter forfra. Måske når du ikke til 10, fordi din hjerne vandrer, og det er helt okay – bare bliv ved med at komme tilbage til din vejrtrækning, og begynd fra 1, 2, 3 … hver gang.
  • Start med at øve dig i to minutter om dagen. Efter en uge kan du øve dig i 4, følgende uge i 6 minutter osv. Husk, at du ikke kan gøre det forkert, hvis du tænker positivt, også selvom det måske føles unaturligt i starten.

Gør det til en vane at meditere

  • Det er en god idé at meditere samme tid og sted hver dag. Sæt gerne en reminder på din telefon eller en post-it på spejlet i badeværelset, så du husker at få det gjort. Det bliver nemmere med tiden.
  • Sig til dig selv, at du dyrker fitness for hjernen. Ligesom du træner dine muskler i fitnesscenteret og styrker dit hjerte under en løbetur, styrker meditation din hjernes evne til at være nærværende.

Efter nogle uger

  • Når du er begyndt at meditere i lidt længere tid ad gangen, kan det være, du har fået overskud til at mærke efter: Hvordan har jeg det i dag? Er min krop frisk? Tænker jeg klart? Er jeg træt? Stresset? Når du tager dig tid til at observere dig selv og sætte ord på, hvordan du har det, bliver det lettere at bearbejde dine følelser også din angst.

Hvad meditation er god for, tænker jeg, næsten du kan læse i selve øvelsen eller i afsnittet med mindfulness, da begge dele nærmeste er gode for det samme i forhold til din angst. Det er bare to forskellige tilgang.

 

4 gode råd mod angst – Mindfulness

Mindfulnessøvelser er også effektive mod angst, fordi de hjælper dig med at ændre den måde, du forholder dig til dine tanker og følelser på.

Her er en konkret meget enkel mindfulness øvelse:

Mindfulness øvelse:

NOAK

N – Nysgerrig, på det som er nu

O – Observere, uden bedømmelse

A – accepter, det som er nu, med et åbent sind

K – Kærlighed, giv kærlighed til dig selv og det som sindet møder lige nu

Hvorfor er mindfulness godt ved angst?

Jeg vil beskrive efterfølgende Hvorfor mindfulness øvelser , som NOAK er gode ved angst behandling.

Her er nogle konkrete måder, mindfulness kan ved hjælpe:

Øget selvbevidsthed:

Mindfulness træner dig i at være opmærksom på dine tanker og følelser i øjeblikket uden at dømme dem. Dette kan hjælpe med at genkende angstfulde tanker, som ofte kan føles overvældende, og sætte dem i et mere neutralt perspektiv.

Reducering af tankemylder:

Mange mennesker med angst oplever et konstant tankemylder, gør du også det? Så kan mindfulnessøvelser lærer dig at fokusere på nuet og slippe af med overanalyserende tanker, hvilket kan bryde den cyklus af bekymring, som ofte driver angst.

Nedbringelse af kroppens stressrespons:

Mindfulness kan aktivere det parasympatiske nervesystem, ligesom vejrtrækningsøvelser, hvilket hjælper dig med at reducere kroppens fysiske reaktion på stress og angst, såsom forhøjet hjerterytme og muskelspændinger

Øget følelsesmæssig regulering:

Ved regelmæssig mindfulnesspraksis bliver du bedre til at håndtere intense følelser. I stedet for at blive overvældet af angstfulde følelser, lærer du at observere dem objektivt, hvilket gør det nemmere at tackle dem på en rolig og afbalanceret måde.

Forbedret fokus og koncentration:

Angst kan føre til koncentrationsbesvær, da dit sind konstant vandrer til bekymringer.

Mindfulness styrker evnen til at fokusere på det nuværende øjeblik, hvilket kan reducere distraktion og forbedre den generelle mentale klarhed.

Jeg vil derfor sige at mindfulnessøvelser samlet set hjælper med at skabe en sundere relation til dine tanker og følelser, hvilket kan reducere både din mentale og fysiske byrde ved angst. Du kan også finde flere mindfulness øvelser på nettet. Der er også rigtige mange gode behandlere der udbyder mindfulnesskurser.

5 gode råd mod angst – Selvhjælpsgrupper

Deltage i en selvhjælpsgruppe

Der findes mage forskellige selvhjælpsgrupper for en som dig, der lider af angst, uanset om du får angst behandling eller ikke gør endnu.

Se blandet andet her : Selv hjælp til angst 

Fordele ved deltagelse i selvhjælpsgrupper

Der er mange fordele ved at del tage i selvhjælpsgrupper når du lider af angst .

Du møder ligestillede, der er med til at skabe et støttende og trygt fælleskab, hvor du og de andre kan dele erfaringer. I kan i fælles skab udvikle konkrete løsninger og ikke mindst kommer du ud af en mulig sociale isolation.

Grupperne giver rum til refleksion og personlig udvikling.

Det øger oftest din motivation til at forbedre din trivsel.

Der er rigtig mange gratis selvhjælpsgrupper.

Typer af hjælp til angst behandling

Du kan få mange forskellige former for angst behandling. Jeg vil beskrive de mest almindelige former for behandling af angst her:

Psykoterapi:

Jeg vil nedenstående beskrive de forskellige former for psykoterapi

Kognitiv adfærdsterapi (KAT):

Dette er en udbredt terapiform, hvor man lærer at identificere og ændre negative tankemønstre og adfærd, som udløser eller forværrer angst.

KAT har vist sig effektiv til mange typer af angst, herunder generaliseret angst, social angst og panikangst.

Eksponeringsterapi:

Denne form for angst behandling indebærer gradvis eksponering for det, man er angst for, under kontrollerede forhold. Formålet er at mindske frygten ved at vænne sig til den i små trin.

Meta kognitiv terapi:

Metakognitiv terapi (MCT) er en relativt ny form for terapi, som er særligt effektiv i behandlingen af angst. Den adskiller sig fra andre former for terapi, såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT), ved at fokusere på, hvordan du tænker om dine tanker, i stedet for at analysere indholdet af tankerne.

Samlet set hjælper metakognitiv terapi med at afbryde de tankeprocesser, der opretholder angst, og lærer dig at genvinde kontrollen over dine tanke- og opmærksomhedsmønstre.

Hypnose mod angst:

Hypnose mod angst er en meget blid og effektiv måde at arbejde med din angst på. Denne form for angst behandling kan være gavnligt af flere årsager:

Afslapning og stressreduktion:

Hypnose kan hjælpe med at reducere den fysiske og mentale spænding, der er forbundet med angst. Ved at skabe en dyb tilstand af afslapning, kan kroppen og sindet falde til ro.

Ændring af tankemønstre:

Hypnose arbejder med det underbevidste sind, hvilket gør det muligt at ændre negative tankemønstre, der bidrager til angst. Ved at omstrukturere disse mønstre kan man mindske følelser af frygt og bekymring.

Øget selvkontrol:

I hypnose lærer man teknikker, som kan øge ens evne til at kontrollere sine reaktioner på angstfremkaldende situationer. Dette kan føre til øget selvtillid og bedre håndtering af angst.

Reduktion af symptomer:

Hypnose kan lindre de fysiske symptomer på angst, såsom hurtig hjerterytme, svedtendens og muskelspændinger, ved at fremme en dybere kropslig afslapning.

Ingen bivirkninger:

I modsætning til medicin har hypnose ingen fysiske bivirkninger, hvilket gør det til en naturlig behandlingsform.

Jeg arbejder selv med hypnose mod angst i min angst behandling og har oplevet rigtig gode resultater hos mine klienter. Både ved fobi og alle former for angst.

Medicin til angst behandling

For nogle mennesker kan angstdæmpende medicin være en nødvendig del af angstbehandlingen.

Medicin som antidepressiva (f.eks. SSRI eller SNRI), som påvirker niveauerne af serotonin og noradrenalin i hjernen eller benzodiazepiner til kortvarig brug.

Det bruges til at stabilisere humøret eller mindske angstsymptomer, især i de tilfælde når angstsymptomerne er meget alvorlige.

Medicin bruges ofte der, hvor terapi alene, som angst behandling ikke er tilstrækkelig for den bedste langsigtede effekt

Livsstilsændring til angst behandling

Sund kost, regelmæssig motion og god søvn kan spille en vigtig rolle i at reducere angst.

Jævnlig brug af afslapningsteknikker som meditation og mindfulness kan også være nyttige til at dæmpe fysiske symptomer på angst.

Regelmæssig fysisk aktivitet kan hjælpe med at reducere angstniveauet ved at frigive endorfiner og reducere spændinger i kroppen.

Psykoedukation:

Mange behandlingsprogrammer omfatter undervisning om angst og dens mekanismer.

Det hjælper patienterne med at forstå, hvad angst er, deres symptomer, hvordan den påvirker kroppen og sindet og deres årsager. Dette skaber forståelse og gør det lettere at håndtere og arbejde med angst.

Selvhjælpsstrategier:

Ud over professionel behandling kan patienter bruge selvhjælpsteknikker.

Angst behandling tilpasses ofte individuelt, alt efter hvor alvorlig angsten er, og hvilke specifikke symptomer patienten oplever.

I Danmark har man typisk adgang til psykologisk behandling via egen læge, og nogle kan få økonomisk støtte til behandlingen gennem offentlige tilskud eller sundhedsforsikringer.

Den måde jeg kan hjælpe med angst behandling

Når jeg arbejder med angst behandling, består min behandling oftest af hypnose mod angst og hypnoterapi kombineret med Meta kognitiv terapi, psykoedukation ( læring om angst) og afslapnings og vejrtrækningsøvelser.

Jeg tilpasser din angst behandling præcis til dig, og trækker de elementer ind, som vil give bedst mening for dig.

Dette aftaler vi sammen, hvis du ønsker min hjælp at minimere din angst.

Jeg har klienter i alle alder, børn, unge og voksne.

Angst behandling ved Annette Bøgstrup

Du kan læse mere om (klik på) hypnose med børn og unge.

Du kan læse mere om angst. Klik på angst

Du kan læse mere om hypnose og angst. Klik på hypnose mod angst og frygt.

Du kan læse mere om fobi. Klik på fobi.

Specifikt kan du også læse om hypnose mod højdeskræk, flyskræk, hypnose mod eksamensangst.

Hvis du er blevet nysgerrig på (klik på) hypnose og hypnoterapi .

Du kan også læse nogle af mine kunders udtalelse, omkring hvordan de er blevet afhjælp deres angst hos mig.

Mine klinters oplevelse med hypnose mod angst

Mine klienters oplevelse med hypnose mod eksamensangst

Hej Annette, Jeg vil fortælle dig, at jeg til fremlæggelsen nærmest ikke var nervøs. På vej til skole kunne jeg mærke en smule hjertebanken, men så hørte jeg sætningen ”der er ingen der vil dig noget ondt” og tro det eller ej, griner, kort efter slog hjertet roligt igen.

Det har været behageligt at får hypnose mod eksamensangst hos dig. Jeg føler, jeg har fået hånd om min nervøsitet/eksamensangst, og samtidig fået vendt det, som jeg frygtede inde i mig selv, til at være en rolig og god ting/ven inden i mig selv. Mange tak for din hypnose mod eksamensangst, anbefaler dig klart til andre.

Hypnose mod eksamensangst, Sarah, 43 år, Kolding

Angst for at dø og sygdomsangst

Malthe Schrøder, 19 år, Sønderjylland

Jeg har i mange år lidt af sygdomsangst og angst for at dø, det medførte bl.a. at jeg havde svært ved at falde i søvn og dulmede mig ind imellem med hash.

Jeg er nu efter hyponoterapien hos Annette Bøgstrup meget mere rolig, sover godt og har droppet hashen helt. Når angsten dukker op en enkelt gang imellem, kan jeg styre den. Jeg føler mig meget mere glad og har fået så meget mere overskud og trivsel. Det er helt vildt dejligt.

Som du har læst er der mange forskellige måder at få behandling af angst på.

Du skal mærke efter og afprøve, hvad der er rigtig for dig. Både de ting du kan gøre selv, men også søge den professionals hjælp, der er den rigtige for dig.

For ingen har godt af at lade den uhensigtsmæssige angst styre sit liv.

Du kan blive den der styre din angst, mærke trivsel og velvære igen.

Hjertelig hilsen

Annette

Vil du have mere inspiration – Læs her