Præstationsangst og forventningsangst

Kender du nogen som lider af præstationsangst og forventningsangst ? eller lider du selv af præstationsangst? Så skal du ikke fortvivle det kan være anderledes, ”det kan håndteres”. Der findes hjælp til præstationsangst og forventningsangst.

Præstationsangst og forventningsangst kan håndteres

Præstationsangst og forventningsangst kan håndteres, så det b.la. IKKE bliver angsten der bliver forhindringen for:

 • At få udtrykt det du har på hjerte.
 • At tale i bare lidt større forsamlinger.
 • At holde den tale, du så gerne vil glæde en nær relation med.
 • At gå til eksamen med ro i sindet.
 • At opnå de karakterer, der for nogen er så nødvendige for at få opfyldt deres fremtidsdrømme.
 • At du gør det, du har lyst til.

Der er måske flere end du tror, hvor det er en pestilens at  være på, holde oplæg, gå til eksamen  eller være angst for angsten og måske frygte at klappen går ned.

Præstationsangst

Hvorfor lider man af præstationsangst eller forventningsangst?

Alle kan i princippet blive ramt af, præstationsangst eller forventningsangst, men forskningen peger på, at disse former for angst ofte forekommer hos personer:

 • Der har meget høje krav, standardarder og forventninger til sig selv.
 • Der gerne vil gøre det ”perfekt”.
 • Der føler sig mindreværd og har lavt selvværd. (Læse mere om selvværd her)
 • Der frygter negative reaktioner fra mennesker omkring dem.
 • Der ikke tror, de kan leve op til andres/ verdens krav.
 • Der er overbekymret , for ikke at gøre det godt nok.
 • Der er sortseer og tror at alt i livet går skævt.
 • Der er bange for at tabe ansigt.

Hvis du har en eller flere af ovenstående overbevisninger opstår din præstationsangst og forventningsangst helt naturligt af sig selv. Husk dog fortvivl ikk´, det kan være og blive anderledes.

Hvad er præstationsangst?

Præstationsangst er en type angst som kan opstår når du skal præstere noget særligt, den forekommer når der opstår frygt for at begå fejl under en præstation, uanset om det er ved eksamen, oplæg, når der holdes tale eller ved fysiske præstationer, som i en fodboldkamp mm.

Præstationsangsten fører typisk til undladelsesadfærd, som at du ikke holde den tale, du gerne ville eller at du undlader at deltage i foldboldkampen.

Hvad er forventningsangst?

Forventningsangst, er den type angst, hvor man på forhånd selv forventer og frygter at angsten kommer. Det kan også kaldes angsten for angsten. Forventningsangsten kommer, når du bliver overbekymret for, at det negative du forstiller dig ,  kan ske i fremtiden.

Denne overbekymring og det negative du forstiller dig forud for selve situationen, giver uro, anspændthed og nervøsitet, kan udløse forventningsangsten og forstærker præstationsangsten.

Forventningsangst fører også typisk til undladelsesadfærd, du undlader måske at gå op til eksamen.

Du læse her, hvad netdoktor, fortæller om præstationsangst og eksamensangst

Du kan også læse, hvad jeg har skrevet om eksamensangst.

Præstationsangst behandling

Den store efterspørgsel efter professionel hjælp til præstationsangst behandling, både hos mig og hos mange andre terapeuter taler for, at der er tale om et voksende problem. Flere og flere lider af præstationsangst.

Til forskel fra den almindelige nervøsitet, (lidt sommerfugle i maven) ”der kan fremme en præstation”, er en præstationsangst, som eksamensangst hæmmende for udførelsen og kan med tiden føre til vedholdende angstproblemer.

Dette uanset hvor der skal præsteres, om det er i privatlivet eller på ens arbejdsplads, i skolen eller andre uddannelsessteder. Præstationsangsten kan dukke op mange år efter at den første angst er mærket, når du pludselig befinder dig i en lignende situation.

Men fortvivl ikke – det kan være anderledes. Se lige Maj-Britts udtalelse efter 3 gange præstationsangst behandling.

Udtalelse om præstationsangst behandling

Maj-Britt Jensen, 31 år:
Jeg har hele mit liv været nervøs for at række hånden op i skolen, og hvis jeg skulle holde et kort oplæg i klassen, kunne jeg være nervøs for det længe inden at det reelt skulle finde sted. Min nervøsitet og præstationsangst har været en hæmsko for mig i mange år, og den bunder nok i en frygt for ikke at være god nok, at andre ikke synes om det man siger osv.

Jeg har været skeptisk overfor at prøve hypnose mod præstationsangst til at afhjælpe mit problem, da jeg i mit daglige virke er præget af en kritisk tilgang til ting/fænomener ydermere må der gerne må være noget evidens der kan be- eller afkræfte ting. Trods min skepsis  overfor hypnose bestilte jeg en tid hos Annette.

Da jeg bankede på Annettes dør første gang, var jeg spændt, nervøs og regnede ikke rigtig med at Annette kunne hjælpe mig med mine udfordringer omkring præstationsangst. Jeg må dog indrømme at allerede efter den første session hos Annette, følte jeg mig mere afslappet og havde opnået en betydelig indre ro og tro på tingene.

Jeg har haft tre sessioner hos Annette, og jeg har/er inde i en positiv udvikling, nu tør jeg række hånden op samt holde oplæg i større forsamlinger. Ikke mindst har jeg indset, at ikke ALT behøver at være evidensbaseret, før at det virker.

Det er yderst behageligt at komme hos Annette, hun møder personer fordomsfrit, hun ser det enkelte menneske og hun snakker med en enorm beroligende stemme.

Hjælp til præstationsangst og forventningsangst

Når jeg modtager en tilbagemelding, som den fra Maj-Britt bliver jeg bare så glad indeni, for så ved jeg, at min mission, om at skabe mere trivsel, er lykkedes.

Så lider du selv af præstationsangst eller forventningsangst, så vil jeg også gerne hjælpe dig. Du er også velkommen til at dele dette med dem du kender, for hvem det at præstere, til eksamen, holde oplæg eller det at være på, er en alt for stor udfordring. Så de også får chancen for at opdage det kan være anderledes.

Venlig hilsen

Annette

Præstationsangst

Kontakt mig for hjælp til præstationsangst

Er du interesseret i en gratis introsamtale eller vil du gerne booke tid til en session?
Du kan altid kontakte mig på telefon 51195955 (ved at ringe eller sende en sms), på e-mail ab@heartcompany.dk eller via min kontaktformular.

Vil du gerne vide mere om priser og antallet af behandlinger, du skal regne med, så kan du læse meget mere om det her.

Blogindlæg

Præstationsangst

Præstationsangst og forventningsangst Kender du nogen som lider ...

Præstationsangst

Præstationsangst og forventningsangst Kender du nogen som lider ...