Præstationsangst – kender du nogen som lider af det? Gør du selv?

Kender du nogen som lider af eksamensangst, præstationsangst, angst for at tale i bare lidt større forsamlinger, så skal du vide at det kan være anderledes, ”det kan håndteres”.

Det kan håndteres så det ikke bliver angsten der bliver forhindringen for at opnå de karakterer, der for nogen er så nødvendige for at få opfyldt deres fremtidsdrømme eller bliver forhindringen for at få udtrykt det de har på hjerte.
Der er måske flere end du tror, hvor det er en pestilens at gå til eksamen, eller være på.

Alle kan i princippet blive ramt af eksamensangst og præstationsangst, men forskningen peger på, at disse former for angst ofte forekommer hos personer, der har meget høje krav og forventninger til sig selv og gerne vil gøre det ”perfekt”, eller hos personer der føler sig mindreværd.

Den store efterspørgsel efter professionel hjælp, både hos mig og hos mange andre terapeuter, taler for, at der er tale om et voksende problem, som kalder på større interesse og medansvar.

Til forskel fra den almindelige nervøsitet, (lidt sommerfugle i maven) ”der kan fremme en præstation”, er eksamensangst hæmmende for udførelsen og kan med tiden føre til vedholdende angstproblemer. Dette uanset hvor der skal præsteres, om det er i privatlivet eller på ens arbejdsplads, mange år efter at den første angst er mærket.

Men fortvivl ikke – det kan være anderledes. Se lige Maj-Britts udtalelse efter 3 gange hypnoterapi behandling.

Maj-Britt Jensen, 31 år:
Jeg har hele mit liv været nervøs for at række hånden op i skolen, og hvis jeg skulle holde et kort oplæg i klassen, kunne jeg være nervøs for det længe inden at det reelt skulle finde sted. Min nervøsitet har været en hæmsko for mig i mange år, og den bunder nok i en frygt for ikke at være god nok, at andre ikke synes om det man siger osv.

Jeg har været skeptisk overfor at prøve hypnose til at afhjælpe mit problem, da jeg i mit daglige virke er præget af en kritisk tilgang til ting/fænomener ydermere må der gerne må være noget evidens der kan be- eller afkræfte ting. Trods min skeptisme overfor hypnose bestilte jeg en tid hos Annette. Da jeg bankede på Annettes dør første gang, var jeg spændt, nervøs og regnede ikke rigtig med at Annette kunne hjælpe mig med mine udfordringer. Jeg må dog indrømme at allerede efter den første session hos Annette, følte jeg mig mere afslappet og havde opnået en betydelig indre ro og tro på tingene. Jeg har haft tre sessioner hos Annette, og jeg har/er inde i en positiv udvikling, nu tør jeg række hånden op samt holde oplæg i større forsamlinger. Ikke mindst har jeg indset, at ikke ALT behøver at være evidensbaseret, før at det virker.

Det er yderst behageligt at komme hos Annette, hun møder personer fordomsfrit, hun ser det enkelte menneske og hun snakker med en enorm beroligende stemme.

Når jeg modtager en tilbagemelding, som den fra Maj-Britt bliver jeg bare så glad indeni, for så ved jeg at min mission om at skabe mere trivsel, er lykkedes.
Derfor deler jeg også dette her med dig, så du kan dele det med dem, for hvem eksamen, eller det at være på, er en alt for stor udfordring. Så de også får chancen for at opdage det kan være anderledes.

Blogindlæg