Undgå at tage for givet – sig det, før det er for sent!

Hvad er grunden egentlig til, at vi er så gode til at tage for givet, at vi ofte først fortæller alt det gode om et menneske, når det er afgået ved døden, i stedet for at fortælle det, mens det er i live. Hvorfor bliver der skrevet flotte, velmenende mindeord, som den afdøde aldrig får glæde af, i stedet for at sige det gode til hinanden, mens vi er i live?

Jeg har lige mistet en rigtig kær ven. Jeg sidder nu her, i sorgens stund, og tænker “ Kom jeg til at tage for givet, at han bare var her?

I stedet for at tage for givet, at det er der masser af tid til. Fik jeg så fortalt ham alt det, som jeg er fyldt af”?:

 • Hvor meget jeg holdt af ham.
 • Hvad han har betydet for mig og min familie.
 • Hvor taknemlig jeg er for at han har været en del af mit liv.
 • Hvad jeg satte pris på ved ham.
 • Hvad han har givet mig, som jeg altid vil have med mig.
 • Hvor stor min taknemlighed var, for alt hvad han var og gjorde.

Tage for givet

Det så nemt at tage for givet?

ja , det er bare så nemt at tage for givet. Jeg spørg nu mig selv: ” Tog jeg ham for givet”?

Måske troede jeg nærmest han var udødelig, men ville det ikke have været bedre, både for ham og for mig, at jeg havde fået sagt, det jeg havde på hjerte, inden det var for sent.” Jo; selvfølgelig”, kan jeg sige nu, hvor det er for sent.

MEN, det er heldigvis aldrig for sent, “at lære af sine fejl” (også selv om min ven, ikke fik gavn af det)

At lærer af sine fejl ved at tage for givet!

Vi skal alle tåle at gøre fejl. Fejl er godt nok ikke, det fedeste at lave, men det er heller ikke forfærdeligt. Det viser jo bare at vi netop er mennesker og ingen mennesker er perfekte. Fejl giver os mulig for at lære, blive klogere og gøre tingene anderledes i fremtiden.

Vi skal alle huske på, at vi er værdifulde og gode nok, som det menneske, vi hver især er, og god nok i os selv fuldstændig uafhængig af vores præstation.

Så i stedet for at ærgre mig over, at jeg måske kom til at lave den fejl, at tage for givet, at min ven bare var her. Kan jeg lære af det og gøre noget andet i stedet for at blive ved med bare at tage for givet.

Tage for givet

Jeg har nu taget en “Ikke tage for givet”-beslutning

Fra nu af, vil jeg bestræbe mig på aldrig mere at tage for givet, at tage nogen som helst for givet. Jeg vil fra nu bestræbe mig på sige det gode jeg har på hjerte, sige det til dem jeg holder af, dem jeg er i en relation med, uanset om den er tæt eller mere sporadisk.

Lige her, mens jeg reflekterer, ser jeg så klart, at vi jo netop er dem, vi er, i kraft af vores relationer. Vi er afhængige af hinanden, hinandens anerkendelse, varme og samspil.

Tænk blot på Halfdan Rasmussens bogstavsrim:

”Bennys bukser brændte, Børge råbte ”åh”, Børge havde nemlig Bennys bukser på”. 

Det fortæller jo alt i sin enkelthed. At vi alle har hinandens bukser på. Vi lever via hinanden, og ikke afsondret fra hinanden.  Det er en dårlig ide, at tage for givet, at noget bare er, eller  tage for givet at nogen bare er der.

Hvis jeg har det dårligt, smitter det af på dem omkring mig. Hvis jeg har det godt, (måske netop fordi en jeg har en relation til, har fortalt mig, at jeg er afholdt for lige præcis den jeg er eller noget andet godt), så mærker jeg en varme inden i og får en følelse af at have det godt. Så SMITTER det heldigvis også.

Så selv om det nogen gange er nemmere at brokke sig, kritiserer og dunke i hovedet, end at sige noget godt.

Selvom vi nogen gang overbevise os selv om, det er da ikke nødvendigt at sige, det ved de andre jo godt, og på den måde kommer til at tage for givet.

Så selv om det nogen gange er svært at få det gode sagt (før det er for sent), så er det bare så vigtigt for os alle, at sige det gode til hinanden. Det er det,  både for ens egen skyld, men sandelig også for de andres skyld og hele det miljø vi er i.

Det er her, vi tager ansvar ikke kun for vores egen trivsel med også tager medansvar for trivslen for de mennesker, vi er nære på.

Selv at blive taget for givet

Kender du det måske fra dig selv, at have følelse af at blive taget for givet?

Det uanset om det er i:

 • Dit parforhold, f.eks. hvis din partner opfører sig, som om du bare er der?
 • Af vennerne, f.eks. hvis de bare altid regner med at det er dig der køber den fælles fødselsdagsgave.
 • Kollegaerne, f.eks. hvis de bare tager den som en selvfølge at du tager de arbejdsopgaver, de ikke selv gider at have.
 • Din  chef, f.eks. hvis bare altid regner med at du arbejder over.

Det er bare aldrig rart at blive taget for givet. Ingen har lyst til at føle sig, som en selvfølge. Den der ubevidste forventning fra de andres side til at det klare du da bare, uden at der bliver sat pris på, det du gør.

Det gør dig måske både modløs, træt, ked af det og fortvivlet. Du kan måske også komme til at tror på, “jeg er nok heller ikke mere værd”, og på den måde bliver dit selvværd lavere.

Så kan vi ikke blive enige om at det at tage for givet, det er ikke særlig smart. Uanset hvad eller hvem der der tager for givet, at du bare er der.

Tage for givet

At tage livet for givet

Nogen gange kommer  vi til at tage livet for givet.

Hvis man tager livet for givet, betragter man det som en selvfølge.

Man tager ikke bare livet, men alt som en selvfølge og lever med en “det manglede da bare holdning”. En selvfed holdning, uden værdsættelse og taknemlighed.

Taknemlighed  er bare så vigtigt. Taknemlig for både de store ting i livet, det at du er i live, men også de små ting i hverdagen Taknemmeligheden en grundlæggende byggesten, for:

 • At få et godt velvære
 • At føle sig tilpas.
 • At komme i godt humør.
 • Fysiske at mærke veltilpashed.
 • At mærke mentale sundhed.
 • Taknemlighed

Cita af H.C. Andersens : ”Taknemmeligheden er hjertets hukommelse”,

Den taknemlige modtager og anerkender med glæde noget og praktiserer hverken at tage for givet eller at nogen eller noget bare er der.

At tage for givet contra taknemlighed

Kan vi ikke konkludere at taknemlighed, gør at vi ikke kan tage for givet. Det er umuligt at være taknemlig for noget og samtidig med bare at tage noget for givet.

De to ting kan ikke eksisterer samtidig.

Så når vi mærker taknemlighed, husk at sæt ord på det, det får både andre og dig selv til at vokse.

Tak – fordi du læste med

Kærlig hilsen Annette.Tage for givet

Kontakt mig for hjælp

Er du interesseret i en snak om det at tage for givet eller hjælp til ikke at tage for givet, så er der mulighed for en gratis introsamtale eller booke tid til en session?
Du kan altid kontakte mig på telefon 51195955 (ved at ringe eller sende en sms), på e-mail ab@heartcompany.dk eller via min kontaktformular.

Vil du gerne vide mere om priser og antallet af behandlinger, du skal regne med, så kan du læse meget mere om det her.

Blogindlæg